Bu proje ile kaynakların rantabıl kullanılması ve su kayıplarının önlenerek mevcut suyun en ekonomik ve verimli kullanılmasını sağlayacak sulama sitemlerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca modern sulamaya geçmemiş sulu tarım alanlarının modern sulamaya geçiş için teşvik edilmesi hedeflenmektedir.
Bu Proje Kapsamında Yapılması Planlanan Çalışmalar:
Modern sulamaya geçmemiş sulu tarım alanlarının modern sulamaya geçiş için teşvik edilmesi,
Modern sulamaya geçen sahalardaki kuyuların ıslah edilmesi, çalıştırılması,
Ekonomik olmayan dizel kuyuların elektriğe dönüştürülmesi,
Mevcut filtrasyon sistemlerinin modernizasyonu, parsellerdeki su sayaçlarının güncellenmesi,
Tamburlu sulama gibi hareketli sulama makinelerinin sulamada kullanılması için (özellikle yemlik ve tohumluk bitkilerin sulanması) gereken planlama ve uygulamalar yapılacaktır.
Atık suların tarımda kullanılması için alt yapı projeleri ile uygun arazilere naklinin projelendirmesi ve uygulanması sağlanmıştır. Bunlar D.Ü.Ç. ‘de 40 dönüm sabit fıskiye ile sulanan alan oluşturulmuş ve işletmeye alınmıştır. 80 dönüm için de faaliyetler devam etmektedir. (Arıtılmış suların tohumluk üretiminde kullanılması için yapılmaktadır.) Aynı zamanda Atık suların kullanılması tarımda ikincil ürün elde edilmesini sağlamıştır.
Ayrıyeten Haspolat Arıtmadan çıkan arıtılmış suların DÜÇ ‘te değerlendirilmesi konusundaki AB İle yürütülen çalışmaların sonuna gelinmiş 5 Haziran 2018 tarihinde görüş bildirilmiş, son şekli ilgili Bakanlık ve Dairelere Başbakanlık Müsteşarının talimatı ile gönderilmiş ve belgelere yanıt beklenmektedir.
Bu proje gerek Türkiye’den gelecek olan suyun dağıtımında, gerekse sulama bölgelerine alt yapı oluşturulmasında, modern sulama sistemlerinin geliştirilmesi, şekline dönüştürülmüştür. Tarla içi sistemlerde eksik yapılan yapıların tamamlanması ve Türkiye Cumhuriyetinden gelecek olan suyun taşınması ile projelendirilen hatların daha verimli çalışması için tarla içi sistemlerin geliştirilmesi yönünde sulama birliklerine katkı sağlanmıştır. Şu anda var olan sistemlerin gerek düzgün ve verimli çalışması için gerekse T.C.’den gelen sulama suyunun projelendirildiği alanlar dahil olmak üzere ve bunların dışında kalan bölgelerde de kıt olan su kaynaklarının daha verimli bir şekilde kullanılması için mevcut plantasyonların korunması ile gereken alt yapılara malzeme yardımı yapılmıştır.( Ana hat boruları ve ek parçalar vb..)
Mart ayı itibari ile Döşenmiş olan Güzelyurt ovasındaki yeraltı sulama borularının envanter çalışması başlatılmış ve bunun da % 83’ü tamamlanmıştır.
Güzelyurt Ovası Takviye Sulama Projesi kapsamında Kumköy pompaj istasyonu faaliyete geçirilmiş ve 8000 dönüme Su İşleri Dairesi ile birlikte takviye sulama suyu sağlanmıştır.