DUYURU
Kaktüs koşnili, bitkilerin gövde, dal, yaprak, meyve, çiçek ve hatta köklerinde yerleşerek özsuyunu emmektedir. Bunun sonucunda bitki gelişiminde gerileme, şekil ve renk bozuklukları ile birlikte meyve kalite ve kantitesinde bozulma görülmektedir. Bu zararlarından başka, emdikleri özsu fazlasını vücut dışına atmaları sonucu bitkiler, yapışkan bir örtü ile kaplanmakta ve bunun üzerinde gelişen saprofit mantarlar “fumajin (karaballık)” oluşumuna neden olmaktadır. Fumajin fotosentezi olumsuz yönde etkileyerek bitkiye zarar vermesinin yanı sıra, bitkinin estetik değerini de düşürmektedir.
Vücutlarında boya maddesi (carminic asit, crimson dye) bulunduğundan “Boya Koşnilleri” (Dye cochineal ) olarak isimlendirilirler. Bazı ülkelerde, bu zararlının içinde yer aldığı böcek türleri, çok önemli bir grup olarak karşımıza çıkmakta, boya ve cila yapımında kullanılması açısından çok değerli bir kaynak olarak kabul edilmektedir. Bu böcek türleri, karmin boyası yapımında kullanılmaktadırlar. Bu boya, tekstil ürünleri (giysi ve kilim boyası), ilaçların içeriğinde, kozmetik (ruj, allık, oje) ve doğal gıda boyası olarak kullanılmaktadır. Bu zararlı böceklerin insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri olduğuna dair literatür bilgisi bulunmamaktadır.
Ayrıca, bu zararlı böcek türü, Avustralya ve Güney Afrika’da istenmeyen kaktüs türlerini yok etmek amacıyla biyolojik mücadele etmeni olarak da kullanılmaktadır.
2018 yılında babutsalardaki kaktüs koşnili ile mücadele amacıyla Dairemiz Mağusa-Maraş Bölgesinde Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’na, İskele Belediyesi’ne (Yeniboğaziçi bölgesi), Serdarlı Belediyesi’ne , Mağusa Belediyesi’ne ve Atlılar-Muratağa bölgesine babutsa yetiştirilen alanlarda kullanılması için 40 lt civarında Movento SC 100 isimli bitki koruma ürünü dağıtımı yapmıştır. Bununla birlikte ilaçlama yapacak olan personele ilaçlama yöntemi ile tarım ilaçlarının güvenli kullanımı hususunda bilgilendirme yapılmıştır.
Bulaşmanın yoğun olduğu alanlarda budama ve ilaçlama yapılması önerilmektedir. Kimyasal mücadelenin başarısının artırılması için çok yoğun zarar görmüş ve kurumuş babutsa yapraklarının babutsa tarlalarından uzaklaştırılması ve imha edilmesi gerekmektedir. Meyve hasatı döneminde ilaçlamadan kaçınılmalıdır.
503