ZEYTİN  ÜRETİCİLERİNE DUYURU

ZEYTİN ÜRETİCİLERİNE DUYURU

Tarım Dairesi tarafından zeytin üreticilerine, Zeytin Halkalı Leke hastalığı ve Zeytin Pamuklu Biti zararlısının belirtilerini kontrol etmeleri önerilmekte olup eğer bu hastalık ve zararlıya dair belirtiler görüldüyse, zeytin üreticilerinin bu hastalık ve zararlıya karşı, Tarım Dairesi tarafından tavsiye edilen fungusitlerden ve insektisitlerden birisi ile ilaçlama yapmaları gerekmektedir. Daire tarafından tavsiye edilen ilaçlar ve dozları konusunda detaylı bilgi almak isteyen üreticiler, anasayfa ve veriler sekmesinde yer alan Zeytin Hastalık ve Zararlılarına Karşı Kullanılan Bitki Koruma Ürünleri listesinden bakabilirler.

Zeytin Pamuklubiti

Zeytin pamuklu bitinin larvaları zeytin somaklarında tomurcuk sapları ve sür­gün uçlarında bitkinin öz suyunu emerek, ağaçların ve sürgünlerin zayıflamasına, çiçek ve çiçek tomurcuklarının dökülmesine neden olarak zararlı olurlar.

İlaçlama Zamanı: Zeytinde pamuklu biti, genellikle ilkbahar aylarının yağışlı geçtiği nemli ve budama yapılmamış zeytinliklerde, zeytinin çiçeklenme döneminde zararlı olabil­mektedir. Aynı dönemde zararlı olan Zeytin güvesi çiçek nesline karşı bir ilaçlama yapılmış­sa, bu zararlıyı hedefleyen ayrı bir ilaçlamaya gerek yoktur. Zeytin güvesine karşı ilaçlama yapılmayan bahçelerde ise, ağaçların sadece yoğun zarar görmüş somakları ilaçlanmalıdır. Böylece doğal düşmanların fazla zarar görmesi önlenecek ve bunlar, somaklardaki zararlı ile beslenecekleri için, bahçedeki doğal denge korunmuş olacaktır. İlaçlamanın mutlaka gerekli olması halinde, Zeytin pamuklu bitinin en uygun mücadele zamanı, sürgün uçlarında ilk pamuklanmalar görüldükten 10 gün sonra başlamak üzere çiçeklenme zamanına kadar olan dönemdir. Bu zararlıya karşı Daire tarafından tavsiye edilen ilaçlar ve dozları kullanılır. 

Zeytinlerde Halkalı Leke Hastalığı

İlk belirtiler, ilkbaharda yaprakların üst yüzeylerinde görülen siyahımsı-gri renkte yuvarlak noktalar şeklindeki lekelerdir. Bu noktaların bulunduğu yerde renk açılır, daha sonra bunun çevresinde normal yaprak renginde bir halka oluşur. Bunu dıştan ikinci bir açık renkli halka çevirir. Sonra tekrar koyu renkli bir halka oluşur. Hastalığın epidemi yaptığı yıllarda lekeli yapraklar mayıs ayından itibaren dökülmeye başlar ve yaprakların tamamı dökülerek ağaçlar çıplaklaşır. Bu durum az meyve tutumuna ve meyvenin erken dökülmesine neden olur. Hastalık nedeniyle zayıflayan ağaçlarda; sürgün ve ince dallar kuruyabilir. Sulanan, nemli ve ağır topraklarda ve denize yakın zeytinliklerde hastalığa her yıl rastlanılmaktadır. Özellikle ilkbaharı yağışlı ve serin geçen yıllar hastalığın epidemi yapması için uygundur. Bu hastalığa karşı Daire tarafından tavsiye edilen ilaçlar ve dozları kullanılır. 

İlaçlama Zamanı:

  1. İlaçlama: Hasattan sonra,
  2. İlaçlama: İlkbahar sürgünleri görülmeden hemen önce,
  3. İlaçlama: Çiçek somakları belirginleştikten sonra, çiçekler açmadan önce, yapılmalıdır.

 Uyarı:

  • Çiçeklenme döneminde ilaçlama tavsiye edilmediğinden ilaçlama çiçek öncesi veya zeytin çiçeklerinin dökülmesinden sonra yapılmalıdır.
  • Çiftçilerimizin, bahçelerinin yakınlarında arı kovanları bulunuyorsa, ilaçlama öncesinde kovan sahiplerini haberdar etmeleri gerekmektedir.
  • Üreticilerimizin, ilaçlama yaparken, “Tarım İlaçlarının Güvenli ve Etkin Kullanımı” na ilişkin hususlara dikkatle uyması önemle duyurulur.
Previous Article HAFTALIK GIDA DENETİM SONUÇLARI AÇIKLANDI
Next Article HAFTALIK GIDA DENETİM SONUÇLARI AÇIKLANDI
Print
463

Back To Top