DUYURU

DUYURU

Hexythiazox (Biber,Hıyar ve Kornişonda) ve Buprofezin (Biber, Patlıcan ve Domatesde) Tavsiyelerinin İptali 

Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu 19.10.2022 tarih ve TİDK/2022-10 sayılı toplantısında Hexythiazox ve Buprofezin aktif maddelerinin bazı ürünlerde tavsiyelerinin iptali ile ilgili aşağıdaki kararları almıştır.

  1. Hexythiazox aktif maddesi ile ilgili olarak Avrupa Birliği'nde 9 Ağustos 2022 tarihi itibari ile, hıyar ve biberdeki MRL değerleri 0,5 mg/kg'dan sırası ile 0,05 mg/kg ve 0,09 mg/kg'a düşürülmüştür. Bununla birlikte, TC Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nce yapılan değerlendirme sonucunda da "Hexythiazox aktif maddesini içeren bitki koruma ürünlerinin biber, hıyar ve kornişon tavsiyelerinin iptaline" karar verilmiştir. Tüm bu gelişmeler ışığında, ülkemizde de 19.10.2022  itibariyle sözkonusu aktif maddeyi içeren ruhsatlı bitki koruma ürünlerinin etiketlerinin revize edilmesi için firmaların etiket değişikliği yapması gerekmektedir.
  • Firmaların stoğunda veya piyasada bulunan ürünlerin etiketinde yukarıda belirtilen "Biber, Hıyar, Kornişon Tavsiyesi iptali" için, gerekli düzeltmenin sticker kullanılarak 18.11.2022 tarihine kadar yapılması hususunda gerekenin yapılması önemle duyurulur.
  • 18.11.2022 tarihinden sonra pestisit kalıntılarının kontrolü amacıyla alınan numunelerde, Devlet Laboratuvarı Pestisit Kalıntı Analizleri sonucunda Hexythiazox aktif maddesinin “Biber, Hıyar ve Kornişon”da tespit edilmesi durumunda tavsiye dışı olarak kabul edilecektir.                                                                                                   

2) Buprofezin aktif maddesinin kalıntı limitleri Avrupa Birliği'nde tüm ürünler için LOQ değerine uyarlanmış olup bu kapsamda TC Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü’nce yapılan değerlendirme sonucunda biber, patlıcan ve domatesin son ilaçlama ile hasat arasındaki 7 günlük süre de göz önüne alınarak yapılan değerlendirme sonucunda; "Buprofezin aktif maddesini içeren bitki koruma ürünlerinin biber, patlıcan ve domates tavsiyelerinin iptaline" uygundur kararı verilmiştir. Bu bağlamda, ülkemizde de 19.10.2022  itibariyle sözkonusu aktif maddeyi içeren ruhsatlı bitki koruma ürünlerinin etiketlerinin revize edilmesi için firmaların etiket değişikliği yapması gerekmektedir.

  • Firmaların stoğunda veya piyasada bulunan ürünlerin etiketinde yukarıda belirtilen "Biber, Patlıcan, Domates Tavsiyesi iptali" için, gerekli düzeltmenin sticker kullanılarak 18.11.2022 tarihine kadar yapılması hususunda gerekenin yapılması önemle duyurulur.

Bilgilerinize önemle duyurulur.

Previous Article HAFTALIK GIDA DENETİM SONUÇLARI AÇIKLANDI
Next Article DUYURU
Print
165

Back To Top