UYARI

UYARI

Ülkemizin en önemli iç tüketim ve ihraç ürünü olan narenciyede, iyi bir kalite ve verim elde edilebilmesi ve ihracatında herhangi bir sorunla karşılaşılmaması için bazı önemli noktalara dikkat edilmesi gerekmektedir.

Turunçgil ağaçlarında tek başına veya birlikte zarar yapan pek çok hastalık, zararlı ve yabancı ot türü bulunmaktadır. Zararlı türler içerisinde en önemlileri Turunçgil unlubiti, Turunçgil kırmızı kabuklu biti, Akdeniz meyve sineği ve Turunçgil kırmızı örümceğidir. Daha fazla ve kaliteli ürün elde etmek için turunçgil ağaçlarındaki zararlı etmenler ile mücadele büyük önem arz etmektedir.

TAVSİYE EDİLEN BİTKİ KORUMA ÜRÜNLERİ KULLANILMALI

Kimyasal mücadele ile birlikte diğer mücadele yöntemleriyle sorun çözülmeye çalışılmalıdır. Ancak kimyasal mücadele zorunlu ise, çevre dostu ve turunçgillere tavsiye edilen bitki koruma ürünleri uygun bir ilaçlama aleti ile önerilen dozda ve en uygun zamanda uygulanmalıdır.  Ayrıca pestisitler tek başlarına kullanılmak üzere geliştirilir ve üretilirler. İki veya daha fazla ilacın bir tank içinde karıştırılması özel koşullara bağlı olup, bilgi ve dikkat gerektirir. Özenli davranılmadığı hallerde arzu edilmeyen sonuçlarla karşılaşılabilir. Kullanılacak ilaçlarla ilgili daha detaylı bilgi (doz, hasat aralığı süresi gibi) Tarım Dairesi Müdürlüklerinden ve/veya Tarım Dairesi’nin internet sitesinden ( tarimdairesi.gov.ct.tr) edinilebilir.

İLAÇLARDAKİ DOZ MİKTARLARINA DİKKAT EDİLMELİ

Yeni sezon ihracat için Mandora ürünü hasat döneminin başlamasına takribi 60 günlük bir süre kaldığı gözönüne alındığında, herhangi bir kalıntı problemi ile karşılaşılmaması için hasat dönemine kadar yapılacak ilaçlamalarda kullanılacak ilaçların hasat aralığı ve önerilen doz miktarına azami derecede dikkat gösterilmesi büyük önem arz etmektedir. Ayrıca ihracat yapacak olan üreticilerin, üretim ve depolama aşamasında kullandıkları bitki koruma ürünlerinin aktif madde adı, uygulama tarihi ve uygulama dozuna ilişkin bilgilerini Üretici Kayıt Defterine yazmaları gerekmektedir.

Yeterli yağışların olmadığı şu günlerde sulamanın devam ettirilmesi de büyük önem arz etmektedir. Yetersiz sulama, verim ve kalitede düşüş sağlayacağı gibi özellikle kısıtlı bir hasat süresi olan Mandora mandalinde  hasatı geciktirebileceğinden hasatın tamamlanabilmesinde ciddi sıkıntılara yol açabilecektir. Yeterli yağışlar başlayana kadar sulamaya devam edilmesi tavsiye edilir.

Previous Article EĞİTİM ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA ÇARŞAMBA GÜNÜ AKDENİZ KÖYÜNDEYDİK
Next Article HAFTALIK GIDA DENETİM SONUÇLARI AÇIKLANDI
Print
474

Back To Top